Motobet

Παρακολουθούμε-Αναλύουμε-Ποντάρουμε

Μάλτα …. Στη μέση της Μεσογείου!

Στιγμές, εντυπώσεις, στιγμιότυπα.

Στιγμές, εντυπώσεις, στιγμιότυπα από μια χώρα στην μέση της Μεσογείου που πολλοί την έχουν «ακουστά» ,συνήθως από τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια της Εθνικής ομάδας τους , αλλά λίγοι έως .. κανείς την έχει επισκεφθεί να την γνωρίσει.

Όπως ελεγε και ο αείμνηστος Βασίλης Αυλωνίτης  «τι είναι η νήσος» …. Είναι ξηρά … και γύρω γύρω θάλασσα!!

Μάλιστα ,σωστό! Και στην περίπτωση της Μάλτας που βρίσκετε ,είπαμε, στο μέσον του …πουθενά αλλά με αεροπλάνο 1.20 λεπτά από Αθήνα και 90’ από την Σικελία με ταχύπλοο τύπου καταμαράν.

Σκόρπιες εντυπώσεις, στιγμές και στιγμιότυπα  από την επίσκεψη του μοναδικού στοιχηματζή  )που ψάχνει τις ευκαιρίες και  για ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Τι μας έκανε εντύπωση ,τι κρατήσαμε.

Κατά αρχήν το αεροδρόμιο ,καλό ,ωραίο ,καθαρό, περιποιημένο , με πρόθυμους υπαλλήλους να βοηθήσουν σε όποια απορία σου, η πρώτη εικόνα σωστή.

Τώρα, πως μου έχει μείνει η εντύπωση ότι μου θύμισε περιφερειακό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας μας π.χ. Κέρκυρας, η  Ηρακλείου δεν ξέρω ,έμοιαζε πάντως.

———————————————————————————————————————————-

Εντύπωση.

Τα απομεινάρια της Αγγλικής κυριαρχίας μέχρι να ανεξαρτητοποιηθεί η χώρα το διαπιστώνεις αμέσως απλά με την οδήγηση στους δρόμους … ανάποδα! Αυτό έλλειπε… αλλάζει αυτό μετά από τόσα χρόνια; δεν αλλάζει. Οπότε ενοικίαση αυτοκινήτου με τίποτα, γιοκ! το «αγκάλιασμα» με άλλα αυτοκίνητα είναι πολύ πιθανό ή το πολύ πολύ να μαζεύεις μπινελίκια στα Μαλτέζικα ή εις την Αγγλικήν  πιο κόσμια.

——————————————————————————————————————————–

Εντύπωση.

Το πυκνό δίκτυο λεωφορείων με άπειρες διαδρομές και δρομολόγια με εισιτήριο ,αναλόγως ζώνης ,0.57 ,0.35 τα παιδιά ή 1.16 με 0.53 για παιδιά.

————————————————————————————————————————–

Εντύπωση.

Τα πιο πολλά πανάθλια λεωφορεία Leyland!!! και Bedford  δεκαετίας  ’60  απομεινάρια παλαιών εποχών, ερείπια σκέτα  με μια πόρτα και ο καθρέπτης για τον οδηγό πάνω στην πόρτα στερεωμένος(!!) πάντα ανοιχτή να αερίζεσαι, τι να πεις, να πεις όι έβραζαν και έβγαζαν ατμούς κάτω από το κάθισμα; Να πεις ότι ο οδηγός έπαιρνε τον λεβιέ ταχυτήτων στα χέρια και τσάκ !πάλι τον τοποθετούσε και άλλαζε ταχύτητα με διπλογκαζιά  σαν τα ΡΕΟ!! Να πεις για το σινιάλο για στάση έπρεπε να τραβήξεις το σκοινάκι και … ντίν το κουδουνάκι … τσάκ! Στάση.

Κι όμως κανένα δεν έμενε στον δρόμο ,πήγαινα σαν το …άνεμο και ήταν πάντα στην ώρα τους!

Κρίμα γιατί του χρόνου ,όπως μας είπαν ,τέρμα τα πετάνε και αλλάζουν.

Έχει γίνει παράδοση πλέον με αυτά τα ερείπια, μάλιστα νέα λεωφορεία που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους οι οδηγοί έχουν φωτογραφία «φάτσα κάρτα»  σε περίοπτη θέση το ..παλιό.

Εντύπωση.

Οι πολλοί ,άπειροι μικροί κολπίσκοι καταφύγια των απανταχού μικρών μεσαίων ,μεγάλων , πολύ μεγάλων ακόμα και Ελληνικών (αυτό δα έλλειπε)σκαφών θαλάσσης.

Εντύπωση.

Πολλοί θαλάσσιοι κόλποι για την εξυπηρέτηση των σκαφών… με το ..κυάλι παραλίες για εξυπηρέτηση των λουόμενων! Απλά δεν έχει! Δύο παραλίες οργανωμένες σε όλο σχεδόν το νησί και μια μικρή δίπλα σε λιμάνι που ξεφορτώνουν κοντέϊνερς τα καράβια σαν να λέμε Κερατσίνι!!

Εντύπωση

Παραλία οργανωμένη ,τρία ευρώ η ομπρέλα και δύο ευρώ η ξαπλώστρα, αμε! Και έξι ώρα απόγευμα τα …μαζεύουνε άπαντα. Η μικρή αλατότητα του θαλασσινού νερού ,μπαίνεις /βγαίνεις και δεν έχεις αυτό το αλάτι  όπως έχουμε εμείς εδώ στο Αιγαίο, ευτυχώς γιατί  παντελής απουσία ντουζιέρας στην παραλία ,ούτε επί πληρωμή!! είναι γεγονός. Κάνεις το μπάνιο σου, βγαίνεις, στεγνώνεις και βουρ για την στάση του λεωφορείου.

Εντύπωση.

Τα πολλά κάστρα χτισμένα παντού, στην ενδοχώρα ,στα λιμάνια … παντού.

Εντύπωση.

Οι πολλές εκκλησίες ,μεγάλες ,τεράστιες, επιβλητικές. Μεγάλη επιρροή οι παπάδες!

Εντύπωση.

Σε επίσκεψη στην Mdina ,πρωτεύουσα του νησιού πλέον, και στο ομώνυμο κάστρο της, με το μπαίνεις στην είσοδο, στα δεξιά σου στημένο το τρομερό μηχάνημα της ιεράς εξέτασης ,ξέρετε αυτό που σου έπιαναν / ασφάλιζαν το κεφάλι και τα χέρια να εξέχουν ,ασφάλιση με το υπόλοιπο μέρος της συσκευής και …χράπ! πάει το κεφάλι /χέρι/α ,καπάκι υπήρχε η σκάλα που οδηγούσε σε μπουντρούμια /κατακόμβες όπου έβαζαν τους όλους τους αντιφρονούντες  ,και είχε και εισιτήριο παρακλαώγια να το επισκεφθείς… σιγά τον πολυέλαιο.

Εντύπωση.

Τα ωραία κρύσταλλα που κατασκευάζουν εκεί σε διάφορα σχέδια ,όμορφά ,κομψά, πολύχρωμα, ψυχεδελικά , ακριβά και φτηνά ,αναλόγως του γούστου σου.

Εντύπωση.

Στα κάστρα συνήθως έφτιαχναν και κήπους, ωραίο αξιοθέατο !! είναι στιγμιότυπο να φωτογραφίζεις μια βιολέτα ,μια ορτανσία , είδος εν ανεπάρκεια.

Εντύπωση.

Η επίσκεψη στην Βαλέτα με καραβάκι που σε πάει σε ένα σημείο της πόλης /κάστρο ,περπάτημα ,παζάρι κανονικό, χάζι γενικώς στα σοκάκια /καλντερίμια της πόλης… ωρα

Στιγμιότυπο.

Είναι η ώρα έξι και κάτι απόγευμα (οκτώ βραδιάζει).

Μπαμ… μπουμ, κανονιές! Το βλέμμα σου πάει από την μεριά που ακούστηκε ο θόρυβος…. Τίποτε!…βραδιάζει..κοιτάς τον ορίζοντα (όταν έχεις το πλεονέκτημα του να μένεις ψηλά … αρκετά ψηλά) και τι βλέπεις…. Πυροτεχνήματα, όχι της πλάκας ,σύνθετα, πολύχρωμα, τεράστια  σε ότι σχέδιο βάλει ο νους σου, πολυποίκιλα και με συχνότητα έντονη…. Πέντε, δέκα, είκοσι ,λεπτά… μία …δύο …τρείς, τέσσερις , πέντε , έξι και βάλε ώρες!!! Πυρ κατά βούληση και κατά ριπές… η νύχτα  ημέρα!!

Εν τω μεταξύ η … άλλη πλευρά του νησιού …ζήλεψε και αρχίζει κι αυτή το ίδιο… όμως ζήλεψε και ακόμη μια πλευρά του νησιού …  αυτή το ίδιο με λιγότερη ένταση όμως…. Ακούγανε … ήταν εκεί!

Ωραία λες ,βάλε ότι ήταν και τα προεόρτια για τις γιορτές της ανεξαρτησίας της χώρας …εντάξει.

Επόμενη ημέρα οκτώ και μισή πρωί… μπζαμ! μπουμ και μια από α ίδια για καμιά ώρα … πυροτεχνήματα την ημέρα!!!!!

Δεν λέω το βράδυ πάλι μια κόντρα η … πάνω γειτονιά με την κάτω και την απέναντι!!! Δηλ. πρώτη φορά συνάντησα τέτοιο γεγονός, κατάσταση εντυπωσιακή.

(τελικά οι μάγκες είχαν πλωτές εξέδρες στην θάλασσα και το κοντέϊνερ με τα πυρομαχικά και τους μηχανισμούς δίπλα … είναι τρελοί αυτοί οι Μαλτέζοι.

Στιγμιότυπο.

Η ωραία διαδρομή με το τρενάκι στην πρωτεύουσα Mdina  σε ξενάγηση της πόλης παλιάς και νέας με τον ωραίο οδηγό που έκανε και … τσαλίμια στην διαδρομή (ελεγχόμενα).

4 ευρόπουλα ο ενήλικος, 2.50 ο/η  ανήλικος/κη.

Απορώ πως άντεχε αυτό το τρενάκι στο « ζόρι» φορτωμένο τίγκα επιβάτες στα καλντερίμια και στις ανηφόρες της πόλης… μόνο αυτό ήξερε!!! (μετά έπρεπε να περάσει κανα μισάωρο για να σταματήσει ο ανεμιστήρας της μηχανής να δουλεύει).

Στιγμιότυπο.

Η απουσία φαναριών ρύθμισης κυκλοφορίας οχημάτων ( εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων), η παρουσία φαναριών ρύθμισης  για την κυκλοφορία των πεζών και με ηχητικό σήμα παρακαλώ.

Στιγμιότυπο.

Η ωραία βόλτα /ξενάγηση με το καραβάκι του Κάπταιν Μόργκαν στους ατέλειωτους κολπίσκους γύρω από ην Βαλέττα  με 11 ευρόπουλα ο ενήλικος … δωρεάν το/τα ανήλικα!!! (άμα περνάς από μπροστά τους μια /δύο τρείς φορές στο τέλος σου το σκάνε το δωρεάν τα παιδιά!! Χα!)

Εντύπωση .

Το σκηνικό από την ταινία «Ποπάϋ» που γυρίστηκε εκεί  με τον Ρόμιν Γουίλιαμς και η εκμετάλλευση του με κακό τρόπο κατά την γνώμη μας.

11 ευρόπουλα οι μεγάλοι ,8 ευρόπουλα οι μικροί συμεριλαμβανομένου στο εισιτήριο εισόδου και μια βόλτα με βάρκα που … ω για κακή μας τύχη εκείνη την ημέρα ακυρώθηκε λόγω καιρού έτσι  «ξαφνικά»  η η μη λειτουργία νεροπαίχνιδων  και διάφορων φουσκωτών κατασκευών που διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους (λόγω έλλειψης ικανού αριθμού προσέλευσης παιδιών … ποιος ξέρει … μάλλον).

Στα μείον η μη ύπαρξη παραλίας ,λογικό και φυσικό.

Στα συν ,γενικά ο ωραίος χώρος που εκτείνεται το χωριό.

Στα μείον το … ξενέρωτο σπιτάκι που διαμόρφωσαν σε σπίτι του Αι Βασίλη και …λειτουργούσε!!!

(έχουν τους λόγους τους).

Στα συν η ακριβής ώρα του δρομολογίου του πανάθλιου λεωφορείου.

Εντύπωση.

Ξέρατε ότι τα playmobile κατασκευάζονταν στην Μάλτα; όχι! ούτεμ κι εμείς το ξέραμε! Το μάθαμε όμως!

Λεωφορείο και βουρ για την βιομηχανική περιοχή της χώρας, Ασπρόπυργος της Μάλτας δηλαδή.

Θα προτιμούσα η ποικιλία των παιχνιδιών να ήταν πλουσιότερη σε ποικιλία παιχνιδιών μια και «παίζουν» έδρα. Στην είσοδο πάλι η τρομερή συσκευή που συναντήσαμε στο κάτρο σε πλαστική έκδοση αυτή την φορά…. Είδες οι παπάδες!!!

Εντύπωση.

Τα άλογα που έφερναν κάθε ημέρα οι ιδιοκτήτες εκεί στην άκρη της γλύστρας που έριχναν τις βάρκες …τσακ κατηφορίστα …μέσα ο ίππος και δροσούλα για κάνα μισάωρο…. ορισμένα ζωντανά έκανα και ένα μπανάκι κανονικό!

Στιγμιότυπο.

Οι ωραίοι χρωματισμοί που κάνει το φώς της ημέρας το …σούρουπο!

Εντύπωση.

Ο τεράστιος ,καθαρός πεζόδρομος κατά μήκος της ακτογραμμής ,εκεί στην Gjiza  ιδανικός για «σουλάτσο» πέρα/δώθε.

Στιγμιότυπο.

Οι δύο καντίνες στην άκρη του πεζόδρομου.

Ο ένας ε το τεράστιο βίντεογουόλ να παίζει μπάλα, μπάσκετ και τα σχετικά και ο άλλος με τις μουσικές περιπλανήσεις του,μια από αυτές ήταν αφιερωμένη και στην δικιά μας μουσική ,Θεοδωράκης, Χατζιδάκης,τα παιδιά του Πειραιά και δώστου μια από τα ίδια…. Ωραίοι!

Εντύπωση .

Κυκλοφορείς  άνετα ,άφοβα όλες τις ώρες, πολύ καλά!

Εντύπωση.

Το κόστος επιβίωσης ,τουλάχιστον τουριστικά. Καφές 1 ευρώ, πίτσα 5 ευρώ, σουβλάκι Λιβανέζικο 2.20 ευρώ ,μπύρα 1.30 ευρώ. Λίγο πιο κάτω (ή αρκετά κάτω ,’όπως το βλέπει κανείς).

Εντύπωση.

Τα  μαγαζιά, τα δρομολόγια λεωφορείων, τοπικών πλοιαρίων που μετά τις έξι κλείνουν/ αραιώνουν ,μετά δε τις 9 το βράδυ τα βρίσκεις σε …δείγμα.

Εντύπωση .

Η σχετική (και λίγο είναι) πρασίνου αλλά το εξαιρετικό γήπεδο γκολφ ,όαση πραγματική … για λίγους.

Άρε τι κάνει ο τουρισμός.

Εντύπωση .

Το οροφοδιαμέρισμα  του ξενοδοχείου  Bay view που μείναμε.

Πρώτη φορά δεν άνοιξα πόρτα εισόδου! Έμπαινες ,με κλειδάκι ,στο ασανσέρ και κατ΄ ευθείαν στον 8ο … μια κι έξω. 150 τετραγωνικά συν άλλα 60 βεράντα  στην διάθεσή σου. Εξοπλισμός πλήρης, κουζίνα εντοιχιζόμενη, φούρνος μικροκυμμάτων, πλυντήριο ρούχων! Στεγνωτήριο! άπαντα τα σκέυη,40άρα φλαταδούρα τηλεόραση ,30άρα φλαταδούρα τηλεόραση, ίντερνετ δωρεάν, δορυφορική δωρεάν( άπαντα τα πακέτα) άμα βαριόσουν ,βεράντα ,μπάρμεκιου ,ξαπλώστρες με ομπρέλα  και η θέα… άλλο πράμα!. Κι όλα αυτά με 90 ευρόπουλα την ημέρα.

Τελικά ωραία ήτανε ,κάτι διαφορετικό, από τον χρόνο διαμονής, είναι αυτό  που λένε όταν αρχίσεις και συνηθίζεις  τότε τα μαζεύεις και φεύγεις.

Ερώτημα.

Θα ξαναπήγαινες; ναι! Για τέσσερις ,αναγκαστικά ημέρες γιατί τα δρομολόγια της air Malta είναι Παρασκευή και Τρίτη ,καλά θα ήταν όταν μάλιστα υπάρχουν προσφορές του στυλ, αεροπορικά εισιτήρια πήγαινε /έλα 73 ευρόπουλα το άτομο  , κανονική τιμή έχει 220 ευρώ το άτομο πάνε και άλλα τόσα, έλα… δε λέει.

Ο μοναδικός στοιχηματζής όμως δεν ξεχάστηκε.

Πηγαίνοντας στη  στάση του λεωφορείου είδε το κιόσκι και πήγε να βγάλει εισιτήριο για το λεωφορείο) αλλά τι ήταν ρε παλληκάρια…. Κατάστημα κινο/λότο κτλ…. Ε!  για το γαμώ το έριξε 5 νούμερα σε 5 κληρώσεις διαδοχικές … χάνοντας το δρομολόγιο …εντάξει… δέσαμε τώρα.

Νάμαστε καλά.

8 Σεπτεμβρίου, 2010 - Posted by | Εκδρομές, Στιγμές, Ταξίδια | , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: