Motobet

Παρακολουθούμε-Αναλύουμε-Ποντάρουμε

Οδοντωτός Διακοπτό- Καλάβρυτα, 22 χλμ μαγείας

Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοτπό –Καλάβρυτα.

22 χλμ διαδρομής μέσα από το περίφημο φαράγγι του Βουραϊκού.

Γνωστή σε πολλούς η διαδρομή

που άλλοι την έχουν ταξιδέψει με το γνωστό τρένο ,άλλο την έχουν περπατήσει και άλλοι την έχουν γνωρίσει μέσα από περιγραφές γραπτών κειμένων.

Χρονολογείται από το 1889 από την εποχή του Τρικούπη ,δύσκολη κατασκευή που την έφεραν σε πέρας ξένοι τεχνίτες κυρίως γάλοι με αποτέλεσμα στις 10 Μαρτίου  1896 να γίνει το παρθενικό ταξίδι της διαδρομής από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα.  Λέγετε και οδοντωτός ,διότι σε μερικά σημεία σε υψόμετρο 750 μέτρα ο  συρμός  «κομπλάρει» στην ειδική οδοντωτή ράγα στο μέσον της γραμμής και «σκαρφαλώνει» με ασφάλεια λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους.

Σε πείσμα των καιρών που άλλες γραμμές κλείνουν ή καταργούνται ,τα δρομολόγια της διάσημης  διαδρομής εξυπηρετούνται κανονικά με τους νέους συρμούς ,επιτέλους.

Τα 22 χλμ της πιο στενής γραμμής της Ευρώπης με πλάτος 0,75 μ τα είχαμε ταξιδέψει παλαιότερα με τους απαρχαιωμένους  συρμούς  με ωραία ευτράπελα τότε δηλ. που είναι ο συρμός …έρχεται…και εκεί που τον έβλεπες να έρχεται από το γκαράζ ξαφνικά αποσυρόταν πάλι για μίνι επισκευή και τσουκ μετά από λίγο στον σταθμό τον κεντρικό. Άμα όμως ξεκινούσε μια χαρά σε πήγαινε «αέρα» με ταχύτητες τότε και τώρα περίπου στα 25 έως 40 χλμ για περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Με τα χρόνια λοιπόν η γραμμή έκλεισε το 2003 για ανακαίνιση ολοκληρωτική ενταγμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με περάτωση των εργασιών το 2009 ,έξι ολόκληρα χρόνια!

Μαζί με την αναπαλαίωση ήλθαν και οι νέοι σύγχρονοι συρμοί Ελβετικής κατασκευής κλιματιζόμενοι ,αυτοματοποιημένοι προσφέροντας στον ταξιδιώτη άνεση να απολαύσει το τοπίο.

Έτσι ένας συρμός ανεβαίνει ,ένας καταβαίνει ,βεβαίως  παρά την αναπαλαίωση και τους νέους συρμούς  λίγο πριν την Ζαχλωρού  όπου γίνετε και διάλλειμα / στάση για …τσιγάρο ,υπάρχει διασταύρωση όπου ο συρμός θα σταματήσει ,θα κατέβει ο μηχανοδηγός  να αλλάξει το κλειδί της γραμμής για να έλθει το  συρμός από την αντίθετη πλευρά να πάρει την σωστή του θέση… τέτοιος αυτοματισμός.

Ελέγετο δε ότι οι νέοι συρμοί  καθυστέρησαν να «μπούν» σε δρομολόγια λόγω του ότι δεν …χώραγαν σε ορισμένες σήραγγες!!!! Οπότε έγιναν και οι απαραίτητες πρόσθετες εργασίες … ξυσίματος στα τοιχώματα στις επίμαχες σήραγγες και όλα μια χαρά …τέτοιος προγραμματισμός.

Από κει κι έπειτα από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα η διαδρομή είναι μια απόλαυση σκέτη ,αν παρατηρήσεις από πού περνά η γραμμή μπορεί και να σου φύγουν τα «τσίσα».

Όλα αυτά με 19 ευρόπουλα για τους ενήλικους και 13 για τα παιδιά εισιτήριο με επιστροφή.

Αξίζει πραγματικά μια βόλτα, είναι εμπειρία.

Πληροφορίες για τα δρομολόγια ,ειδικά τα σαββατοκύριακα είναι αρκετά.

Σταθμός ΟΣΕ Διακοπτού 26910 43206,σταθμός ΟΣΕ Καλαβρύτων 26920 22245.

7 Δεκεμβρίου, 2010 - Posted by | Εκδρομές, Ταξίδια | , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: