Motobet

Παρακολουθούμε-Αναλύουμε-Ποντάρουμε

Σκύρος το νησί στο κέντρο του Αιγαίου.

Σκύρος το νησί στο κέντρο του Αιγαίου.

ΧώραΠαλιότερα κάποια στιγμή μου έλεγε ένας καπετάνιος φουσκωτού ότι για να πας Μυτιλήνη πιάνεις Σκύρο, Αί Στράτη κι..έφτασες στο πι και φι Μυτιλήνη.

Σκύρος ,που μπορεί να χαρακτηριστεί και το νησί του “πουθενά”.με συντεταγμένες: 38°54′00″N 24°31′00″E.

Πόσοι άραγε έχουν θερινό προορισμό αυτό το νησί. Πολλοί λίγοι διότι απλά δεν το γνωρίζουν, δεν είναι στην ρότα κανενός καραβιού ούτε καν αυτών που πηγαίνουν Σποράδες από τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Σκύρος , προορισμός με αφετηρία την Κύμη Ευβοίας αφού από εκεί και μόνον εκεί είναι δυνατή η πρόσβαση που οι Αχιλλέαςντόπιοι έχουν φροντίσει να έχουν πολύ καλό βαπόρι αφού είναι μέτοχοι σχεδόν όλο το νησί και έτσι καθημερινή πρόσβαση με 11 ευρόπουλα το άτομο και 25 το αμάξι το κανονικό διότι αν είναι μεγαλύτερο τότε ρίχνεις και άλλα 14 να είσαι εντάξει κι όλα αυτά στο πήγαινε και άλλα τόσα στο έλα.

Σκύρος ,με την επέλαση της τεχνολογίας μπορείς να βρεις πολύ πληροφόρηση για το νησί , λέμε τώρα

Βικιπαίδεια.el.wikipedia.org Σκύρος

Άλλο όμως να τα διαβάζεις και άλλο να δεις “ζωντανά” για να έχεις ‘άποψη.

Άρα συν και πλην που είναι βεβαίως και προσωπικές απόψεις.

Συν το βαπόρι “Αχιλλέας” καθαρό,γρήγορο, άνετο στην ώρα του το δρομολόγιο.

Συν η Χώρα η πρωτεύουσα του νησιού που είναι σκαρφαλωμένη στο βουνό Όλυμπος σχεδόν ίδια τοποθεσία με αυτή της Σαμοθράκης μόνο που εκεί τα σπίτια έχουν κεραμίδια.

Συν το κάστρο στην κορυφή του λόφου με τον θρόνο του Λυκομήδη.

Συν οι ξέρες στην θάλασσα που έχει το νησί κυρίως ανατολικά και οι περίφημες κατ΄’άλλους πλάκες κοντά και κατά μήκος των παραλιών που είναι “γεμάτες σαργούς από κάτω” αλλά κανένας δεν τους πιάνει!!!

Συν , τι άλλο , οι παραλίες , τουλάχιστον σε όσες έγινε η εθιμοτυπική επίσκεψη.

Άγιος Πέτρος

Άγιος Πέτρος

 

Άγιος Φωκάς

Άγιος Φωκάς

Παραλία Άγιος Πέτρος . Ίσως η 1η, μέσα στο Πεύκο. Κάνεις λίγο προσβάσιμο χωματόδρομο για να βρεθείς εκεί.

Νερά σπέσιαλ. Προσφέρεται και για ελεύθερη κατασκήνωση. Μπορεί να συναντήσεις “κάτι ξεχασμένους” από άλλες εποχές.

Παραλία Άγιος Φωκάς. Νερά πολύ σπέσιαλ . Πρόσβαση μετά από πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή άλλοτε μέσα στο πεύκο αλλά η πυρκαγιές εξαφάνισαν το δάσος και τώρα μικρά πευκάκια ξεπροβάλλουν παντού.

Έχει και ταβερνείο αυτόνομο σε ρεύμα και νερό αφού εκεί ο ηλεκτρισμός είναι πράγμα άγνωστο. Μεταξύ των άλλων

Πεύκος

Πεύκος

έχει ψάρια αλλά και μπύρα παγωμένη.

Παραλία Πεύκος. Εξαιρετική μικρή παραλία απάνεμη με σούπερ νερά και μικρές φυκιάδες που μεγαλώνουν τόσο ώστε μπορούν να ξεπροβάλλουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Κατεβαίνεις σκαλάκια και στην άκρη της κατάστημα προσφέρει μεταξύ των άλλων μπύρα με 1.5 ευρώ ,παγωμένη.

Παραλία Κυρα Παναγιά. Βότσαλο αρκετό ,απάνεμη και αυτή, δηλαδή στο φουλ αλλά άμα έχεις όρεξη πλακώνεις τους αχινιούς και με ένα ουζάκι και τα σχετικά καταναλώνονται “επί τόπου”.

Παραλία Καλαμίτσα. Τεράστια απάνεμη με βοτσαλάκι έξω αλλά δεν μου έκανε “κλικ” δεν ξέρω τον λόγο.

Παραλία Ασπους. Καλή αμμουδερή ήσυχη παραλία τόσο ήσυχη που ο ένας είναι εδώ και ο άλλος είναι …πέρα εκεί, με

Κυρά Παναγιά

Κυρά Παναγιά

βράχια στην άκρη της.

Παραλία Μώλος. Ίσως η πιο οργανωμένη με ομπρέλες και τέτοια μια και βρίσκετε στον οικιστικό ιστό του νησιού. Πανυγηράκη από μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης. Απάνεμη και αυτή.

Παραλία Μαγαζιά . Μια από τα ίδια όπως λέμε Μώλος. Αμμουδερή.

Παραλία Γυρίσματα όπου και η έδρα. Τεράτια αμμουδερή παραλία με νερά φίνα όταν δεν έχει μποφώρ διότι άμα έχει καλύτερα να πας “από την άλλη πλευρά”.

 

Καλαμίτσα

Καλαμίτσα

 

Ασπούς

Ασπούς

Είναι τόσο μεγάλη σε έκταση που ο ένας κάνει μπάνιο “εδώ” και ο άλλος ίσα με καμιά διακοσαριά μέτρα μακριά.

Παραλία Αχερούνες δίπλα στο λιμάνι. Παραλία φαίνεται καλή αμμουδερή αλλά από ότι είπαν τα νερά είναι παγωμένα διότι εκεί πέφτουν από τον σταθμό της ΔΕΗ που είναι μια “ανάσα” από την παραλία.

Συν οι καλές ταβέρνες /εστιατόρια με αυτό του κύριου Στέλιου να ξεχωρίζει στην παραλία Γυρίσματα.

 

Μώλος

Μώλος

 

Μαγαζιά

Μαγαζιά

Πλην .ότι κανένας δεν συνιστά “να φας κάτι πάνω στο χωριό”.

Εμ βέβαια πως να γίνει αυτό όταν πας και λες θα φάω ένα σουβλάκι στην πλατεία και τσακ σκάει μύτη η κατσαρίς η γιομάτη και πάνω στο τραπέζι με την κοπέλα να την κυνηγά και τελικά να της δίνει το τελειωτικό χτύπημα ,πάνω στο τραπέζι ,με το μπλοκάκι που παίρνει της παραγγελίες!!! Οκ δεν τρέχει τίποτε και ούτε άλλαξε και το τραπεζομάντηλο!!! Ωραίες καταστάσεις .

Πλην στον φούρνο του χωριού που από την βροχή της προηγούμενης ημέρας δεν “είχε ρεύμα” (έτσι είπαν) οπότε

Γυρίσματα

Γυρίσματα

πάρε τώρα ότι ψωμί έχω ,αν θες, η απλά …μετά.

Και ήταν πρατήριο !

Πλην εφοδιασμός με καύσιμα. Αν δεν έχεις η θα ξεμείνεις σύντομα από βενζίνη στο ‘όχημα Παρασκευή και πέσεις στην περίπτωση στα δύο από τα τρία πρατήρια που διαθέτει το νησί να έχουν ξεμείνει ενώ στο τρίτο η αντλία αγκομαχούσε να βγάλει τα λίτρα τότε θα περιμένεις μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι που θα δέσει το Καράβι με τα καύσιμα και θα κάνει διανομή. Χαλαρά.

Συν το ιχθυοπωλείο στην Χώρα “το περιβόλι του Αιγαίου” με καθημερινά φρέσκα ψαρικά όλων των τύπων και όλων των πορτοφολιών. Στα καθαρίζουν επί τόπου. Ο ιδιοκτήτης του με ευρωπαϊκή μόρφωση πάνω στο είδος αφού μας έκανε και ένα μάθημα περί του …Λούτσου το είδος του ψαριού μεταξύ ποταμίσιου και θαλασσινού και μάλιστα η θαλασσινή επιστημονική ονομασία του είναι sphyraena varacuda!!!

Άσε που είχε και δέκα καΐκια “κλειστά” για την πάρτι του που λένε.

Ωραίος!

Συν , η προσπάθεια που γίνετε ,συλλογική δεν ξέρω, από όλους για να ανέβη το νησί τουριστικά με επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου http://www.skyros.gr

Συν και Πλην , η τουρισιτκή ανάπτυξη, αλλά δεν γνώριζα ότι από το ΕΣΠΑ το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μπορεί κανείς να αντλήσει κεφάλαια για επένδυση όχι πάνω στο είδος δηλαδή πάνω στις καλλιέργειες ,κτηνοτροφικές η άλλες υποδομές και συναφή είδη αλλά για να χτιστούν δωμάτια ενοικιαζόμενα!!. Σε καλή μεριά.

Πλην , το άλλο μεγάλο “αναπτυξιακό” έργο η άχρηστη εντυπωσιακή μαρίνα στον εντυπωσιακό όρμο Αχίλι. Κλασικά ένα κάρο χρήματα για μια μαρίνα “φάτσα” στον Βορρά που όταν πιάνουν τα μποφώρια άστο καλύτερα. Απ΄ ότι λένε έχει γεμίσει ο βυθός με άμμο “μέχρι το γόνατο”.

Μεγάλα σαΐνια οι ειδικοί που σκέφτηκαν το όλο σχέδιο. Εύγε!.

 

Συν και Πλην τα πάσης φύσεως μαγαζιά που στην ουσία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και όταν πλακώνει η δουλειά απλά μπερδεύουν τα μπούτια τους.

Συν οι εντυπωσιακές πτήσεις των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας με τα ακροβατικά τους που πραγματικά σε πιάνει δέος με αυτά τα θερία.

Συν και Πλην τα περίφημα αλογάκια της Σκύρου , προστατευόμενο είδος , που λένε ότι είναι καμιά 150άρια σε όλο το νησί αλλά τα περισσότερα είναι καλά κρυμμένα “μην τα πάρει κάνα μάτι”.

Συν.Το ραδιόφωνο όχι το κλασικό των fm που με λίγη καλή θέληση ακούς και Τουρκικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά η κλασική μπάντα των “Μεσαίων” με το Δημόσιο ραδιόφωνο να είναι πάντα εκεί προσφέροντας όλο αυτό το καλό ποιοτικό πρόγραμμα από ραδιοφωνικούς παραγωγούς με σεβασμό στον ακροατή και χωρίς να έχει πρόβλημα σήματος, απλά ακούγεται παντού.

Διαπίστωση από παλιό ραδιοφωνατζή.

Συν , τις ημέρες που θα γίνει επίσκεψη στο νησί να είναι ο καιρός καλός , μπουνάτσα που λένε ειδάλλως ,απλά Πλην.

Τελικά αξίζει η επίσκεψη;

Αν ξέρεις τι ζητάς, τι θέλεις από τον τόπο σίγουρα ναι.

Συν η Πλην;

ΣΥΝ!

 

skyros_map

29 Ιουλίου, 2014 - Posted by | Στιγμές, Ταξίδια | , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: